nedeľa 21. júla 2013

Nový rok včelára

Prírodné včelárenie, ktorým mnohí z nás sa snažia udržať starodávne tradície pri živote, by si zaslúžilo plného pochopenia nielen u vedúcich činiteľov, ale aj medzi občianskou verejnosťou. Jediným nástrojom včelára v minulosti bola sekera a nôž. Ľudia, ktorí nie sú oboznámení s výkonom, ktorý včelár a jeho včely robia, domýšľajú si, že včely prinášajú osoh len ich majiteľovi. Bez včiel nemožno očakávať veľkú úrodu. Či sú to rastliny, pestované pre semená, alebo ovocné stromy a kríky, všetky sú v najväčšej miere odkázané na včely. Aby slovenské včelárstvo, ktoré v druhej polovici dvadsiateho storočia veľmi rozkvitalo, mohlo rozkvitnúť ešte väčšmi, k tomu treba pomoci všetkých, ktorí pomôcť vedia a môžu.




Včelársky nový rok začína podľa kalendára 1.augusta. Je to dátum, kedy má včelár najvyšší čas prípraviť svoje včelstvá na zimovanie. Popri opatrovaní včelstiev v plnom lete musí včelár urobiť aj nevyhnutné práce, ktoré mu uľahčia robotu pri vedení svojich včelstiev v budúcej sezóne.








Okamžite po medobraní jednorázovo včelám podám dve kilá zásob vo forme sirupu v pomere 1:1. Odobratím medu som vo včelstve spôsobil šok a musím to takýmto spôsobom napraviť. Že je včelstvo v poriadku sa dá pozorovať najlepšie ráno, čo sa prejaví zaroseným letáčom a intenzívnym odparovaním vody z úľa včelami.






Častokrát počujem zvedavé otázky od kamarátov a známych, že aká bola včelárska sezóna a koľko divovčielky doniesli medu. V tomto roku to bolo u mňa tak, že mne, ako vždy, prezimovali štyri rodiny v úľoch Warre. Z tých štyroch rodín sa tri úle rojili a dali päť rojov. Včelstvo z jedného úľa sa nerojilo. Z vyrojených včelstiev Warre jeden úľ zostal úplne prázdny, pretože sa mladá matka zo snubného letu nevrátila do úľa a nevybral som z neho ani gram medu. Druhý z vyrojených úľov mal v medníku štrnásť kilov medu a z tretieho včelstva, ktoré sa rojilo, som vybral šestnásť kilogramov medu. Štvrté včelstvo, ktoré sa nerojilo, narástlo na dva medníky a vytočil som z neho tridsaťjeden kilogramov medu.




Po medobraní prázdne plásty roztriedim na tmavé, žemlovej farby, panenské a nedostavané.

















Pre každý úľ si pripravím tri druhy dielom vybavených nadstavkov. Do medníkových nadstavkov povkladám po šesť plástov s dielom žemlovej farby.









Druhý nadstavok, ktorý budem potrebovať pre každé včelstvo Warre v budúcej sezóne na rozširovanie plodiska a stavbu nového diela, vybavím v jeho strede dvoma plástami žemlovej farby a ostatné pozície trámikov smerom ku stenám nadstavku vyplním nedostavanými plástmi a prázdnymi trámikmi, z ktorých som odrezal staré dielo, ale zároveň som na nich nechal asi jeden centimeter z pôvodného diela ako vodítko včelám pre stavanie nových plástov.
















Tretí nadstavok v sezóne potrebujem na osadenie rojov. Tento nadstavok vybavím len deltatrámikmi, pretože roj postaví kompletné prirodzené dielo v celom nadstavku.






















Odviečkovance a nadpočetné plásty, ktoré mi zostanú, sú plásty so starým tmavým dielom, všetky plásty s trúdími bunkami a plásty zdeformované. Všetky ich dám postupne do slnečného rozpúšťača vosku, v ktorom získam z prírodného diela kvalitný včelí vosk.



















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára