utorok 8. apríla 2014

Vedenie včelstiev na jar

Zopakujem jednoduchý postup vedenia včelstiev v úli Warre. Len sa treba držať včelieho kalendára a funguje to v každej lokalite. Včelí kalendár je veľmi dôležitý, pretože termín začiatku kvitnutia jednotlivých druhov rastlín určuje rozvoj včelstva v sezóne. Ja už mám dostatok vystavaných plástov. Úľový priestor rozširujem zebrovaním. Medzi štyri plásty dám štyri trámiky. Včely tak postavia rovné plásty. Každý si musí nájsť svoju cestičku.

Včelstvo prezimovalo v dvoch nadstavkoch.

Keď rozkvitne vŕba rakyta treba prehodiť plodiskové nadstavky medzi sebou. Ak je dielo v spodnom nadstavku nedostavané, včely sa chytia stavať dielo. Okrem nektáru potrebujú na stavbu diela teplo aj vlhko a také podmienky budú mať vo včasnej jari v hornom nadstavku.

Keď rozkvitne čerešňa už sú teplejšie dni. Rozšírim úľový priestor smerom nahor o tretí nadstavok. Preložím do neho dva krycie plásty z plodiska a vytvorím tak včelám rebrík.

Keď rozkvitnú jablone, repka, agát, na top nadstavok položím mriežku a na ňu prehodím najspodnejší nadstavok, z ktorého bude medník. Jarný med vytočím.
Po vytočení jarného medu vrátim plásty späť do medníka a čakám na letnú znášku. Zároveň rozšírim úľový priestor smerom nadol o štvrtý nadstavok.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára